Haansberg-Oost

Deelgebied 1 van het woningbouwproject in Etten-Leur is Haansberg-Oost.

Woningbouwplannen Haansberg-Oost

Ook in Etten-Leur is een tekort aan vooral betaalbare huur- en koopwoningen. Veel van onze inwoners zijn op zoek naar een woning. Vooral voor de betaalbare en sociale huurwoningen lopen de wachttijden steeds verder op. Om dit probleem aan te pakken, heeft de gemeenteraad besloten Haansberg in ontwikkeling te nemen voor woningbouw. In 2022/2023 zijn we gestart met de eerste woonbuurt, de Veldbloemenhof en de aanleg van de rotonde Kattestraat-Hoevenseweg. In 2024 starten we met we met de plannen voor volgende woonbuurt; Haansberg-Oost . De doelstelling is om er ongeveer 120 tot 150 woningen te realiseren en vanuit het uitgangspunt “Geen kind de wijk uit” komt er gelijktijdig een tijdelijk kindcentrum (basisschool). We streven ernaar de eerste woningen eind 2026 op te leveren.

Hoe komen de plannen tot ontwikkeling?

We hebben een plan van aanpak opgesteld. Een zogehete startnotitie. U kunt deze terugvinden via deze link. In dit plan beschrijven we de route om te komen tot woningbouw én het beschrijft de eerste uitgangspunten die we meenemen in het proces.

In gesprek met omwonenden/direct belanghebbenden

De gemeente heeft nagenoeg alle gronden die in aanmerking komen voor woningbouw in dit gebied in eigendom en neemt daarom zelf het initiatief voor deze ontwikkeling. Dit doen we samen met onze partners waaronder het schoolbestuur Markant-LeerSaam, waterschap Brabantse Delta, ontwikkelaars en woningvereniging Alwel.

We gaan in deze ontwikkeling uit van meerdere bijeenkomsten. We organiseren de eerste bewonersavonden voor de direct omwonenden/belanghebbenden. Kennismaken, informeren en we zijn benieuwd waar we volgens hen rekening mee moeten houden. We werken op basis hiervan het plan verder uit en presenteren de opzet (schetsontwerp) voor deze nieuwe woonwijk op 3e bewonersavond voor alle belangstellende. We maken van alle avonden een verslag en nemen de bevindingen mee richting de gemeenteraad voor de besluitvorming op de kaders voor deze ontwikkeling. De verslagen van deze bijeenkomsten vind je onderaan deze pagina bij de downloads onder het kopje “Participatie bijeenkomsten en verslagen Haansberg-Oost”.

Agenda

3 juli 1e bewonersavond

  • Presentatie en verslag

17 september 2e bewonersavond  

  • Presentatie en verslag

3 december 3e bewonersavond openbaar

  • Meer informatie over deze bewonersavond volgt nog.

Januari – februari 2025 Gemeenteraad neemt besluit op de kaderstelling.

Nadat de gemeenteraad de uitgangspunten voor deze wijk (de kaderstelling) heeft vastgesteld worden de plannen weer een stapje verder uitgewerkt. Op 6 januari (nog onder enig voorbehoud) wordt het plan gepresenteerd aan de gemeenteraad in de Raad Luistert en later in deze maand neemt de gemeenteraad een besluit daarover.

2025-2026: Naar verwachting worden er in 2025-2026 nog diverse bewonersavonden georganiseerd.

Heeft u vragen over deze agenda? Dan kunt u op de 3e bewonersavond daar meer informatie over ontvangen.     

Wat zijn de eerste uitgangspunten voor deze ontwikkeling?

  • Een robuuste groenblauwe buffer ten oosten van het plangebied. Zoals is overeengekomen met de omwonende in de dialoogfase/planvorming uit 2007-2008.
  • Een verkeersveilige ontsluiting richting de rotonde Kattestraat (door de nog te ontwikkelen wijk Haansberg)
  • Een woningbouwprogramma met ca. 120-150 woningen grondgebonden woningen uitgangspunt bouwhoogte van de woningen tot en met maximaal 3 lagen. Haansberg-Oost is onderdeel van het grotere Haansberg waar uiteindelijk de verhouding 30% sociale huur, 40% betaalbare middeldure huur- en koop en 30% duurdere woningen van toepassing is.
  • De wijk Haansberg wordt opgebouwd van vier gelijkwaardige thema’s: Samen Leven, Verplaatsen en Verblijven, Het nieuwe Wonen en Werken en Gewoon Groen!. Ook in Haansberg-Oost zullen deze thema’s terug te vinden zijn in de planvorming.
  • Geen kind de wijk uit. Vanwege de omvang van de woningbouw in Haansberg en de nu al te beperkte capaciteit op de nabijgelegen basisscholen is er in de toekomst behoefte aan een nieuw kindcentrum in de wijk. Omdat de wijk Haansberg gefaseerd (in delen) wordt ontwikkeld, willen we eerst een tijdelijk kindcentrum dichtbij de eerste nieuwe woningen realiseren. De uiteindelijke locatiekeuze voor het kindcentrum wordt voorgelegd aan de gemeenteraad tijdens de kaderstelling.

Wil je meepraten? Hou de participatie-agenda in de gaten.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en bijeenkomsten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!